Wat heeft er gespeeld?
Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (VRGZ)
- In het eerste kwartaal is de programmaorganisatie opgetuigd ten behoeve van de vluchtelingencrisis. Deze heeft gedurende het jaar veel capaciteit gekost, door de coördinerende en ondersteunende rol van de VRGZ in de crisis.
- Door deze crisis is opnieuw (na de coronacrisis) een aantal reguliere werkzaamheden en onderdelen uit het Regionaal Beleidsplan 2020-2023 (waar mogelijk) uitgesteld. Op de operationele dienstverlening van de brandweer, ambulancezorg en de meldkamer heeft de crisis een beperkte negatieve invloed gehad.
- In financiële zin heeft de crisis minimale impact gehad op de VRGZ. Dit verloopt budgetneutraal, door middel van vergoeding vanuit het Rijk. Een schatting van de totale kosten komt uit op 2.200.000 euro.
- Met enige vertraging door de crisis is er ingezet op een toekomstbestendige invulling van de crisiskolom Bevolkingszorg.
- Het programma Crisis- en Rampenbestrijding (C&R) sluit, volgens de verwachting in het vierde kwartaal, af met een positief resultaat van 606.000 euro. Oorzaken hiervan zijn onder andere de verwachte extra opbrengsten voor detachering, hoge indexactie van de Rijksbijdrage (BDuR) en het vrijvallen van de post onvoorzien.
- Gedurende het jaar is gestaag doorgewerkt aan een gezamenlijke meldkamer voor vijf oostelijke veiligheidsregio's: de MK ON (Meldkamer Oost-Nederland).
- In het vierde kwartaal is het nieuwe concept Rampbestrijdingsplan Dijkdoorbraak en Overstroming vastgesteld als concept.
- Het werk aan het nieuwe Regionaal Risicoprofiel, Regionaal Beleidsplan en Regionaal Crisisplan voor 2024-2027 is gestart.
- Het project inzake de brandweervisie voor de komende vijf jaar is afgetrapt.